Top Guidelines Of Yük Dengeleyici ve Bulut Bilişim

Yazımızın en başında ele aldığımız “load balancer ne işe yarar” sorusunda trafiği yüksek siteleri örnek vermiştik. Veya belirli bir dönemde sitelerde yaşanan ziyaretçi yoğunluğu bulunabilir. Eğer sitenin bağlı olduğu tek bir sunucu varsa bu ziyaret yoğunluğu siteyi kullanılamaz, açılamaz veya yavaş açılır hale getirebilir.

Her bir Yük Dengeleyici, client cihazları ile arka backend sunucuları arasında konumlanır ve gelen istekleri yerine getirebilecek herhangi bir sunucuya dağıtır.

İster donanımsal ister yazılımsal olsun veya herhangi bir algoritma kullanımına bakılmaksızın, bir yük dengeleyici, tek bir sunucunun aşırı çalışıp daha sonra erişilemez hale gelmemesini sağlamak için kaynak havuzundaki farklı Internet sunucularına trafiği dağıtır.

Burada sitenin sunucu temelinde çalışma prensiplerine hakim olmak gerekir. Eğer siteye fazla bir ziyaret gerçekleşirse ve hepsi tek bir sunucuda toplanmışsa bu işlemleri kalitesiz hale getirir. Dağıtma ve yük dengeleme işlemi gösteren load balancing ile ziyaretçiler, sunucu grubu içerisinde belirli kriterlere göre dağıtılır. İşlemi hem veritabanı hem de uygulama arasında yapılan yük dengeleme sistemi olarak da nitelendirebiliriz.

Components load balancer, yapılandırmak ve programlamak için ekstra personel ve uzmanlık gerektirir.

Bu noktada LB'de cookie veya IP'ye göre kullanıcılar sunuculara ilişkilendirilir. Aynı kullanıcının istekleri sürekli aynı sunucuya yönlendirilir ve buna Sticky Session advertı verilir.

Round Robin: Round robin, sanal bir sunucunun her bir istemci isteğini dönen bir listeye göre farklı bir sunucuya iletmesini sağlamak için basit bir tekniktir.

Aşağıda, components ve software program tabanlı yük dengeleyicilerin bazı artıları ve eksileri yer almaktadır.

Aynı zamanda sosyal medya uygulamalarına baktığınızda kimi zaman milyonlarca kişinin içerisinde bulunduğu bu trafik yoğunluğunu iyi bir biçimde yönetebilmek için de yük dengeleme kullanılır.

Öncelikle, load balancer’ı kullanacağınız sunucuların olması gerekir. Bu sunucuların işletim sistemleri aynı olmalıdır ve uygulamanızın gereksinimlerini karşılayacak donanıma sahip olmalıdırlar.

Community Load Balancer, tek bir alandaki uygulama mimarileri için tasarlanmıştır. Erişilebilirlik website Alanındaki bir bileşen başarısız olursa otomatik olarak iyi durumdaki Erişilebilirlik Alanlarına yük devri gerçekleştiririz.

Load balancer, Net server’larınızdaki yükü azaltarak kullanıcı deneyimini iyileştirmek için trafiği improve edebilir. Ayrıca aşağıdaki listedekileri de yapmanıza lawnımcı olur:

IP Hash : Bu algoritma, isteği hangi sunucunun işlemesi gerektiğini belirleyen bir karma işlevi hesaplamak için istemcinin IP adresini kullanır.

Ağırlıklı en az bağlantı algoritmaları, bazı sunucuların diğerlerinden daha fazla etkin bağlantıyı işleyebileceğini varsayar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *